Ыстық ауа райында қалай тамақтану керек?
Көбінесе біз денені жүктемей, ыстықта не және қалай дұрыс тамақтануға туралы ойланбаймыз. Бірнеше маңызды ережелерді қарастырайық:
✅ №1 Ереже. Көбірек сұйық тамақтар
Шөлді қарапайым сумен немесе қантсыз жасыл шаймен қандырған дұрыс – қатты ыстықта әрбір 40-50 минут сайын 100-200 мл салқын сусын (18-20 ° C) ішу ұсынылады.
✅ №2 ереже. Аз жоғары калориялы тағам
Ыстық ауа райында энергияға деген қажеттілік шамамен 5%-ға төмендейді, яғни жазда біздің ағзамыз аз қоректік тағамды қажет етеді. Диетологтар ыстық ауа райында келесі күнделікті диетаны тағайындайды: 28% май (оның 2/3 өсімдік майлары); 55% ақуыздар (50 х 50 қатынасында өсімдік және жануар ақуыздары); 17% көмірсулар.
✅ №3 ереже. Біз диетаны қадағалаймыз
Төтенше ыстық жағдайында дененің дұрыс жұмыс істеуіне көмектесу үшін диетологтар негізгі тағамдарды күннің салқын уақытына ауыстыруды ұсынады.
✅ №4 ереже. Көбірек витаминдер
Маусымдық жемістер, көкөністер мен жидектер, шырындар, қантсыз жеміс сусындар, лимонадтар мен компоттар, шөп шайлары мен квас ыстық ауа райында жоғалған витаминдер мен микроэлементтерді толтыруға көмектеседі.